Taidekokoelmat ja rahastot

Jäljempänä kuvattujen Arvo Summasen, Erkki Heikkisen sekä Helga Reinikainen-Somersalon ja Heikki Somersalon taidekokoelmien lisäksi yhdistys on vuosien mittaan saanut lahjoituksina taiteilijoilta, Suomen Taidegraafikoilta ja yksityishenkilöiltä useita taideteoksia ja myös ostanut taidetta. Tästä taidekokoelmasta merkittävä osa on deponoitu.

Arvo Summanen

Helsingin Saskia ry sai vuonna 2006 testamenttilahjoituksena taidemaalari Arvo Summaselta (1928-2006) yli 300 öljymaalausta ja rahavaroja.

Rahavaroista on testamentin määräysten mukaan muodostettu kaksi rahastoa:
Arvo Summasen taiderahasto, josta on suoritettu Arvo Summasen näyttelyiden, mm. Vantaan taidemuseossa olleen muistonäyttelyn – Arvo Summanen, Brondan vintin legenda – järjestämiseen ja siihen liittyvän kirjan julkaisemiseen sekä taideteosten luettelointiin-, varastointiin- ja hoitoon liittyvät kulut
Arvo Summasen asuntorahasto, jonka varoja käytetään testamentissa tarkemmin määrätyllä tavalla.

Valtaosa kokoelman töistä on deponoitu. Töitä on myös myyty.

 

Arvo Summasen omakuva

 

 

Erkki Heikkisen taidekokoelma ja muistorahasto

 

Helsingin Saskia ry.vastaanotti vuonna 2016 testamenttilahjoituksena tunnetun taiteenkeräilijän, toimitusjohtaja Erkki Heikkisen taidekokoelman. Kokoelmaan kuului 78 taideteosta, pääosin nykytaiteemme eturivin tekijöiltä mm. Jorma Hautala, Juhani Harri, Pekka Kauhanen, Kristian Krokfors, Matti Kujasalo, Ukri Merikanto, Matti Peltokangas, Tapani Mikkonen, Kain Tapper ja Sam Vanni.

Erkki Heikkisen kokoelmaan kuuluvista töistä noin puolet on tähän mennessä myyty. Myynneistä saaduilla varoilla on perustettu Erkki Heikkisen muistorahasto. Rahastosta jaetaan Erkki Heikkisen nimeä kantavia stipendejä sekä tunnustus-ja muita stipendejä. Varoista myönnetään myös lahjakirjan mukaisesti avustuksia vaikeuksiin joutuneille päätoimisille kuvataiteilijoille ja heidän perheilleen.

Osa Erkki Heikkisen kokoelmaan kuuluvista taideteoksista on myös deponoitu.

 

Helga Reinikainen-Somersalon ja Heikki Somersalon taidekokoelma

 

Taiteilijapariskunta Helga Reinikainen-Somersalon (1940-2018) ja Heikki Somersalon (1936-2015) perikunta lahjoitti talvella 2019 pääosan Somersalojen jälkeen jääneistä taideteoksista, lähes 120  työtä, Helsingin Saskia ry:lle.

Pääosa taideteoksista on öljy-ja akryylimaalauksia. Lahjoittajien toiveiden mukaan Saskiat ovat deponoineet teoksia sairaaloihin ja palvelukoteihin.

saskia_kuva