Päivitetty 25.6.2017
Helsingin Saskia ry jakaa avustuksia sairauden, kuolemantapauksen tai muun vastaavan syyn takia vaikeuksiin joutuneille päätoimisille kuvataiteilijoille ja heidän perheilleen. Avustukset myönnetään hakemusten perusteella. Avustuksien myöntämisestä ja määrästä päättää hallitus.
Yhdistys tukee taiteilijoita myös ostamalla näiden teoksia. Näin hankittuja teoksia sijoitetaan sairaaloihin Taidetta sairaaloihin -projektin puitteissa sekä myydään myyjäisissä ja muissa varainhankintatilaisuuksissa.
Avustusten ja taideostojen lisäksi Helsingin Saskia ry myöntää myös tunnustusstipendejä. Stipendit luovutetaan yleensä yhdistyksen järjestämissä juhlissa. Stipendit perustuvat usein onnittelu- tai osanottokeräykseen, ja onnittelujen kohde ja poismenneen omaiset ovat voineet esittää stipendin saajaa. Vuosittain jaetaan stipendi yhdelle Kuvataideakatemiasta valmistuvalle opiskelijalle.
Opiskelut: Oriveden Opisto 1993- 94, Taidekoulu MAA 1994- 95, Lahden Taideinstituutti 1997- 2001, Århus Kunstakademi
Anna Seppälä (synt. 1974) hyödyntää monipuolisesti erilaisia tekniikoita: tussi, grafiikka, akvarelli, akryyli, kollashi, sekatekniikka. Anna käyttää taitavasti ja voimakkaasti värejä. Ne kuvaavat ilman kliseitä sisäistä maailmaa ja syviä tunteita, joita katsojakin voi tunnistaa itsessään.
Annan kuvissa on usein ihmisiä kaupunkiympäristössä. Kuviin ovat ilmestyneet myös kasvit, kukat ja luonto. Annan kuvaukset arjesta, erityisesti erityislapsiperheen arjen, erityisarjen kuvaukset ovat koskettavia. Nämä työt ovat syvästi henkilökohtaisia. Elämä on niissä vahvasti läsnä.
Annan kiteytys: ”Elämässä tulee eteen erilaisia tehtäviä, jotka täytyy tehdä, ja rooleja, joita täytyy ottaa, mutta ihmisyys pysyy. Ja se on mun näkökulma myös taiteen tekemiseen, ihmisyys, ja ihminen osana yhteisöä ja luontoa. Myötätunto kaikkea elävää kohtaan.”
Kaisa Huotarin (synt. 1994) maalauksen pinta vie tarinan toisen suuntaan ja kuvapinnan läpi katsominen toiseen suuntaan. Tekijän jälki yhdistyy ympäristöönsä, sulautuen siihen. Katsojan tarkkaillessa ja vaihtaessa sijaintia uusi perspektiivi saa kuvan väreilemään. Kuva on täällä ja samaan aikaan jossakin muualla.
Kaisa kertoo, että hänen taiteensa on vuoropuhelua hetken ja menneisyyden välillä. Hän pyrkii luomaan jotakin uutta, mihin tuo mukaan oppimiaan klassisia taiteen teorioita ja tekniikoita. Hän käyttää työssään paljon kierrätysmateriaaleja. Kaisaa kiehtovat maalaamisessa erityisesti sen fyysiset ja tilalliset ominaisuudet. Miten monella eri tapaa maalia, kangasta ja pohjan rakenteita voi muokata, miten niiden avulla voidaan rajata tiloja ja tuoda huomiota kohtiin, jotka muuten jäisivät herkästi näkymättömiksi.
Kaisan mukaan kuva on olemassa, koska on paljon sanottavaa asioista, mutta joskus ei löydä oikeita sanoja. Kuvan voi antaa ja jakaa. Kuva jättää merkin tähän maailmaan. Kuva antaa vastauksen, miksi olin täällä.
Täyttäessään 40 vuotta vuonna 1988 Helsingin Saskia ry lahjoitti Suomen Kulttuurirahastolle varat, joista muodostettiin oma rahasto. Helsingin Saskia -rahaston apurahat myönnetään osana Suomen Kulttuurirahaston apurahojen jakoa.
Helsingin Saskia ry:n täyttäessä 50-vuotta vuonna 1998 tilattiin kuvanveistäjä Pertti Kukkoselta Saskia-mitali. Mitalia jaetaan henkilöille tai yhteisöille, jotka ovat merkittävällä panoksella tukeneet Saskioiden toimintaa tai päämääriä. Mitalin luovuttamisesta ja saajista päättää hallitus.
Energinen, iloinen, nuorekas ja aina valmis Kristiina on pitkäaikainen Saskia-aktiivi. Hän on antanut merkittävän panoksensa Saskioiden tärkeään hyväntekeväisyystoimintaan mm. toimimalla kolme kautta, miltei 10 vuotta, yhdistyksen hallituksessa kantamassa vastuuta toiminnan kokonaisuudesta.
Kristiina on ollut vuosi vuoden jälkeen taidearpojen keskeinen luottomyyjä ja siten toimillaan varmistamassa taidearpajaisten hyvää lopputulosta. Joulumyyjäisten kirjamyyntivastaavana Kristiina on ollut korvaamaton. Kirjamyynnillä on vuosittain saatu merkittävä lisäpotti myyjäistulokseen.
Kristiina tuntee taiteilijaelämän eri puolet sekä kuvanveistäjän puolisona että oman uran tehneenä palkittuna kääntäjänä. Hänen luova työnsä jatkuu edelleen.
Kristiina on täyttänyt kuluvana vuonna 70-vuotta. Saskioilla on ilo juhlistaa Kristiinan juhlavuotta myöntämällä hänelle hänen monipuolisista ansioistaan Saskia-mitali.
Hallitus on myöntänyt Saskia-mitalin pitkäaikaiselle jäsenellemme Sinikka Tuomelle.
Sinikka on kantanut sitoutuneesti itseään säästämättä ja täysillä vastuuta yhdistyksen toiminnasta erilaisissa tehtävissä kymmenen vuoden ajan. Hän on toiminut yhdistyksen varapuheenjohtajana ja ollut sen hallituksessa usean toimikauden kehittäen monia yhdistyksen toiminnan kannalta keskeisen tärkeitä asioita.
Erityisen kiitollisia Saskiat saavat olla Sinikan panoksesta taidetoimikunnassa, jossa hänen puheenjohtajakautensa aikana on huolehdittu poikkeuksellisen ahkerasti deponoinneista ja taidevaraston hoidosta sekä grafiikansalkun kartuttamisesta hienoilla teoksilla.
Hallituksella on ollut ilo myöntää hieno mitali upealle taiteen ystävälle ja tukijalle Maj-Lis Pitkäselle. Maj-Lis on yhdistyksen pitkäaikainen jäsen ja aktiivi. Viimeiset kolme vuotta (2017-2019) hän on kantanut vastuuta yhdistyksen puheenjohtajana. Maj-Lis on paneutunut vapaaehtoistyöhömme pyyteettömästi ja kokopäivätoimisesti. Hänen puheenjohtajakautenaan yhdistyksessä on tapahtunut muutoksia muutosten perään ja toimintaa on painotettu niiden tuomien vaatimusten mukaisesti.
Maj-Lis on ollut vetovastuussa, kun yhdistys on ottanut vastaan kaksi suurta lahjoitusta. Taiteenkeräilijä, toimitusjohtaja Erkki Heikkisen testamenttilahjoitus käsitti lähes 80 taideteosta. Kokoelma sisälsi mm. suurikokoisia veistoksia Äkäslompolossa. Kokoelman haltuunottoa leimasi valtava kiire. Maj-Liksen ponnistelujen ansiosta noin puolet kokoelman töistä on saatu myytyä. Myynnistä saaduilla varoilla on perustettu muistorahasto, josta voidaan tukea vaikeuksissa olevia taiteilijoita ja myöntää stipendejä yhdistyksen toiminnan tarkoituksen mukaisella tavalla.
Vuonna 1917 taiteiljapariskunta Heikki Somersalon ja Helga Reinikainen-Somersalon perikunta lahjoitti yhdistykselle runsaat 120 teostaan deponoitaviksi sairaaloihin ja muihin julkisiin tiloihin. Somersalojen runsaasti työtä vaatineen kokoelman sijoittamisessa Maj-Lis on ollut monessa toimessa mukana yhdessä taidetoimikunnan kanssa.
Taiteilija Kalervo Palsan testamentattua luotetulle ystävälleen Maj-Likselle taideteoksensa ja muun omaisuuden Maj-Lis on lahjoittanut Palsan taiteellisen tuotannon, päiväkirjat ja muuta esineistöä Nykytaiteen museo Kiasmalle. Hän on perusteellisesti paneutunut Palsan tuotantoon ja elämään sekä kirjoittanut Palsasta useamman kirjan. Viime keväänä ilmestyi Maj-Lis Pitkäsen yhdessä Veera Kaamos Pitkäsen kanssa toimittama kirja ”Ajattelin olevani samurai – Kalervo Palsan matkapäiväkirjat 1986″ . Maj-Lis on jakanut jäsentilaisuuksissamme syvällistä tietämystään Palsasta.
Galleristi Sirpa Viljaselle tunnustuksena merkittävästä työstä kuvataiteiden ja taiteilijoiden hyväksi.
Sirpa on työskennellyt vuosia Galleria Ortonin, nykyisin Liven, keskeisenä vaikuttajana. Hän on tukenut ja kannustanut etenkin nuoria taiteilijoita. Sirpa on vaikuttanut aktiivisesti siihen että taidetta näkyy runsaasti Invalidisäätiön seinillä ja veistospuistossa. Tässä deponointityössä hänelle on kehittynyt pettämätön esteettinen silmä. Jokaisen teoksen paikka on tarkkaan harkittu, niin että se muodostaa harmonisen ja kiinnostavan kokonaisuuden ympäristön kanssa ja antaa katsojalle vahvan taide-elämyksen.
Sirpan myötävaikutuksella myös Saskioiden omistamia töitä on deponoitu Invalisäätiön tiloihin. Tästä viimeisin esimerkki on Arvo Summasen töiden sijoittaminen Invalidisäätiön tiloihin.
Sirpa Viljanen on Saskioiden pitäaikainen yhteistyökumppani ja aina vuosittain muistanut lahjoituksilla Saskioita varainhankintatempauksissa.