Päivitetty 25.6.2017
Helsingin Saskia ry jakaa avustuksia sairauden, kuolemantapauksen tai muun vastaavan syyn takia vaikeuksiin joutuneille päätoimisille kuvataiteilijoille ja heidän perheilleen. Avustukset myönnetään hakemusten perusteella. Avustuksien myöntämisestä ja määrästä päättää hallitus.
Yhdistys tukee taiteilijoita myös ostamalla näiden teoksia. Näin hankittuja teoksia sijoitetaan sairaaloihin Taidetta sairaaloihin -projektin puitteissa sekä myydään myyjäisissä ja muissa varainhankintatilaisuuksissa.
Avustusten ja taideostojen lisäksi Helsingin Saskia ry myöntää myös tunnustusstipendejä. Stipendit luovutetaan yleensä yhdistyksen järjestämissä juhlissa. Stipendit perustuvat usein onnittelu- tai osanottokeräykseen, ja onnittelujen kohde ja poismenneen omaiset ovat voineet esittää stipendin saajaa. Vuosittain jaetaan stipendi yhdelle Kuvataideakatemiasta valmistuvalle opiskelijalle.
Henriikka Kivelä on vuonna 1984 Helsingissä syntynyt kuvataiteilija, joka on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2019. Maalausten lisäksi hän on tehnyt mm. kuvitustöitä, työpajoja lapsille ja aikuisille sekä installaatioita.
Henriikan työt ovat rauhallisia, unenomaisia. Näiden unikuvien maisemat sisältävät pelkistettyjä vuoria. Kuvatilan syvyyssuunta on niissä läsnä tai sitten ne ovat avaruudellisia tähtikarttoja.
Mustan ja valkoisen ja niiden välisten sävyerojen, kiilto-ja mattapintojen materiaalisuus kiinnostaa Henriikkaa. Pisteiden maalaaminen oli alku matkalle kohti aiempaa abstraktimpaa ilmaisua ja meditatiivista työskentelytapaa. Hän oli löytänyt polun, metodin, jolla tahtoi jatkaa, jota kykeni syventämään ja tutkimaan lisää. Värit väistyivät ja hän alkoi maalata kalligrafisia pisteitä. Kalligrafian pieteetillä ja rauhaisalla toiminnalla aikaansaatu jälki inspiroi häntä. Hän alkoi käyttää yhä enemmän mustetta maalausmateriaalina ja se on käytössä edelleen.
Helsingin Saskiat ry on perinteisesti jakanut Saskia-stipendin kuvataideakatemiasta valmistuvalle nuorelle taiteilijalle. Stipendin saajan valitsevat Kuvataideakatemian opettajat. Kuvataiteilija Nina Roos on perustellut tämän vuotisen stipendinsaajan valintaa mm. seuraavasti:
Hanna Kanto (s. 1981) haluaa maalauksissaan ja kolmiulotteisissa teoksissaan sisäistää tärkeitä aiheita, jotka ovat läsnä ajassamme. Häntä kiinnostavat etenkin ne ilmastonmuutoksen seurauksena luonnossa tapahtuvat muutokset, jotka uhkaavat ekosysteemiämme.
Kanto tarjoaa töissään visuaalisen muodon luonnossa esiintyville enemmän tai vähemmän näkymättömille rakenteille. Hän paljastaa ne meille maalaustaiteen kielelle ilmaistuna ja käännettynä kaikessa haavoittuvuudessaan. Kannon tapauksessa tämä kieli viestii myös emotionaalisesta lähestymistavasta kasvillisuuteen ja siihen akuuttiin kriisiin, jonka kohteeksi se on joutunut.
Kanto hyödyntää teoksissaan sellaisia työkaluja ja menetelmiä, jotka aktivoivat katsojan näkö- ja huomiokykyä. Hän onnistuu avartamaan ymmärrystämme ympäröivään maailmaan ja juuri se jos mikä on hyvän ja tärkeän taiteen tunnusmerkki.
Valinnan Saskia-stipendin saajaksi on tehnyt taidegraafikko Tiina Kivinen, joka on viime vuonna tehnyt vedoksen Saskioiden grafiikansalkkuun. Kivinen on valintaansa perustellessaan todennut Juurisen olevan täysin kansainvälistä tasoa oleva taiteilija. Juurisen teokset ovat tinkimättömän upeasti toteutettuja ja vievät taidegrafiikkaa kolmiulotteiselle tasolle.
Juurinen (s. 1976) on vantaalainen taidegraafikko. Juurisen teosten kuvamaailma kumpuaa abstraktin taiteen perinteestä mutta on samalla yhteydessä tekijän henkilöhistoriaan ja hänelle merkityksellisiin asioihin. Työskentelyn lähtökohtana voi olla isoisän ruudullinen työpaita, keraamikko äidin lasituskokeilut tai opetustyötä varten toteutetut excel-taulukot. Työprosessissa kuvaidea irtautuu lähtökohdastaan, saa uusia tasoja ja merkityksiä. Juurisen teoksia leimaa leikkisyys ja taidegrafiikan käsitettä venyttävä kokeilunhalu. (Lähde Arkkitehtuurimuseon kotisivut).
Täyttäessään 40 vuotta vuonna 1988 Helsingin Saskia ry lahjoitti Suomen Kulttuurirahastolle varat, joista muodostettiin oma rahasto. Helsingin Saskia -rahaston apurahat myönnetään osana Suomen Kulttuurirahaston apurahojen jakoa.
Helsingin Saskia ry:n täyttäessä 50-vuotta vuonna 1998 tilattiin kuvanveistäjä Pertti Kukkoselta Saskia-mitali. Mitalia jaetaan henkilöille tai yhteisöille, jotka ovat merkittävällä panoksella tukeneet Saskioiden toimintaa tai päämääriä. Mitalin luovuttamisesta ja saajista päättää hallitus.
Hallituksella on ollut ilo myöntää hieno mitali upealle taiteen ystävälle ja tukijalle Maj-Lis Pitkäselle. Maj-Lis on yhdistyksen pitkäaikainen jäsen ja aktiivi. Viimeiset kolme vuotta (2017-2019) hän on kantanut vastuuta yhdistyksen puheenjohtajana. Maj-Lis on paneutunut vapaaehtoistyöhömme pyyteettömästi ja kokopäivätoimisesti. Hänen puheenjohtajakautenaan yhdistyksessä on tapahtunut muutoksia muutosten perään ja toimintaa on painotettu niiden tuomien vaatimusten mukaisesti.
Maj-Lis on ollut vetovastuussa, kun yhdistys on ottanut vastaan kaksi suurta lahjoitusta. Taiteenkeräilijä, toimitusjohtaja Erkki Heikkisen testamenttilahjoitus käsitti lähes 80 taideteosta. Kokoelma sisälsi mm. suurikokoisia veistoksia Äkäslompolossa. Kokoelman haltuunottoa leimasi valtava kiire. Maj-Liksen ponnistelujen ansiosta noin puolet kokoelman töistä on saatu myytyä. Myynnistä saaduilla varoilla on perustettu muistorahasto, josta voidaan tukea vaikeuksissa olevia taiteilijoita ja myöntää stipendejä yhdistyksen toiminnan tarkoituksen mukaisella tavalla.
Vuonna 1917 taiteiljapariskunta Heikki Somersalon ja Helga Reinikainen-Somersalon perikunta lahjoitti yhdistykselle runsaat 120 teostaan deponoitaviksi sairaaloihin ja muihin julkisiin tiloihin. Somersalojen runsaasti työtä vaatineen kokoelman sijoittamisessa Maj-Lis on ollut monessa toimessa mukana yhdessä taidetoimikunnan kanssa.
Taiteilija Kalervo Palsan testamentattua luotetulle ystävälleen Maj-Likselle taideteoksensa ja muun omaisuuden Maj-Lis on lahjoittanut Palsan taiteellisen tuotannon, päiväkirjat ja muuta esineistöä Nykytaiteen museo Kiasmalle. Hän on perusteellisesti paneutunut Palsan tuotantoon ja elämään sekä kirjoittanut Palsasta useamman kirjan. Viime keväänä ilmestyi Maj-Lis Pitkäsen yhdessä Veera Kaamos Pitkäsen kanssa toimittama kirja ”Ajattelin olevani samurai – Kalervo Palsan matkapäiväkirjat 1986″ . Maj-Lis on jakanut jäsentilaisuuksissamme syvällistä tietämystään Palsasta.
Galleristi Sirpa Viljaselle tunnustuksena merkittävästä työstä kuvataiteiden ja taiteilijoiden hyväksi.
Sirpa on työskennellyt vuosia Galleria Ortonin, nykyisin Liven, keskeisenä vaikuttajana. Hän on tukenut ja kannustanut etenkin nuoria taiteilijoita. Sirpa on vaikuttanut aktiivisesti siihen että taidetta näkyy runsaasti Invalidisäätiön seinillä ja veistospuistossa. Tässä deponointityössä hänelle on kehittynyt pettämätön esteettinen silmä. Jokaisen teoksen paikka on tarkkaan harkittu, niin että se muodostaa harmonisen ja kiinnostavan kokonaisuuden ympäristön kanssa ja antaa katsojalle vahvan taide-elämyksen.
Sirpan myötävaikutuksella myös Saskioiden omistamia töitä on deponoitu Invalisäätiön tiloihin. Tästä viimeisin esimerkki on Arvo Summasen töiden sijoittaminen Invalidisäätiön tiloihin.
Sirpa Viljanen on Saskioiden pitäaikainen yhteistyökumppani ja aina vuosittain muistanut lahjoituksilla Saskioita varainhankintatempauksissa.