Helga Reinikainen-Somersalon ja Heikki Somersalon teoksia Saskioille

Helga Reinikainen-Somersalo ja Heikki Somersalo olivat Oulunkylän taiteilijatalon pioneeriasukkaita. He muuttivat Henrik Sohlbergin tiellä sijaitsevaan taiteilijataloon syksyllä 1976,pian sen valmistuttua. Pariskunta tapasi opiskeluvuosinaan Suomen Taideakatemiassa. Naimisissa he ehtivät olla 50-vuotta, Heikki menehtyi vaikeaan sairauteen 2015 ja Helgan elämäntie päättyi joulukussa 2018.

Taiteilijapariskunnan jälkeen jääneet taideteokset on Helgan toivomuksen mukaisesti lahjoitettu HUS-kuntayhtymälle ja Helsingin Saskia ry:n kautta sairaaloihin ja julkisiin tiloihin sijoitettavaksi. Teokset ovat pääasiallisesti öljy- ja akryylimaalauksia.

Aiheet maalauksiinsa taiteilijat saivat luonnosta ja ulkomaanmatkoiltaan. Matkat Egyptiin, Sri Lankaan ja muihin eksoottisiin paikkoihin antoivat vaikutteita päätähuimaaviin väriskaaloihin.

Alla artikkeli Oulunkyläläinen-lehdessä:

Merkittävä taidelahjoitus sairaaloihin ja muihin julkisiin laitoksiin


Kuvassa Heikki Somersalon veljen tytär
Susanne Somersalo ja Helga Reinikainen-Somersalon
sisarentytär Anna Laukkanen.
Maalaus on Helga Reinikainen-Somersalon.

Kuvassa Saskioiden taidetoimikunta
(pj Sinikka Tuomi, Inkeri Huhtamaa,
Pirkko Westerlund, Outi Swanljung ja
Pirkko Aho Kaunialan sairaalassa.
Taustalla deponoitu Helgan työ, Heijastuksia.

 

 

Helsingin Saskia ry deponoi testamentatut yli 120 Helga Reinikainen-Somersalon ja Heikki Somersalon työtä.

Helga Reinikainen-Somersalo ja Heikki Somersalo olivat Oulunkylän taiteilijatalon pioneeriasukkaita. He muuttivat Henrik Sohlbergin tiellä sijaitsevaan taiteilijataloon syksyllä 1976 pian sen valmistuttua. Sitä ennen taiteilijapariskunta asui ja työskenteli Oulunkylän Mikkolantien taiteilijatalossa yli kymmenen vuotta. Pariskunta tapasi opiskeluaikoinaan Suomen Taideakatemiassa. Naimisissa he ehtivät olla hieman yli 50 vuotta.

Taiteilijapariskunta Heikki Somersalo (1936-2015) ja Helga Reinikainen-Somersalo (1940- 2018) ovat molemmat debytoineet 1960-luvun alussa.
Samoin molemmat ovat toimineet Taideteollisen korkeakoulun opettajina, Somersalo vuosina 1973-2001 ja Reinikainen vuodesta 1971.
Kuvakieleltään taiteilijat ovat hyvin samankaltaisia ja välillä heitä on vaikea erottaa toisistaan. Molemmille on tyypillistä voimakkaat,
hehkuvat värisävyt
 ja minimalistinen väripaletti. Teosten aiheet liittyvät usein luontoon, mutta liikkuvat esittävän ja ei-esittävän välimaastossa.

Heikki Somersalon ja Helga Reinikainen-Somersalon perikunta on lahjoittanut pääosan taiteilijapariskunnalta jälkeen jääneistä taideteoksista, runsaat 120 työtä, Helsingin Saski ry:lle. Perikunta lahjoitti lisäksi HUS-kuntayhtymälle noin 30 työtä. Helga Reinikainen- Somersalon toivomus oli, että teokset sijoitettaisiin julkisesti nähtäville esimerkiksi sairaaloihin, vanhainkoteihin, kouluihin ja kirjastoihin. Teokset ovat pääasiallisesti öljy- ja akryylimaalauksia. Töiden aikajana ulottuu kuusikymmenluvun lopulta kummankin taiteilijan lähes viimeiseen hengenvetoon.

Henrik Sohlbergin tiellä taiteiljapariskunnalla oli vierekkäiset ateljeet, joiden väliin puhkaistiin ovi. Ateljeet sijaitsivat alakerrassa ja kummassakin ateljeessa oli erillinen yläkerta. Näin asunnosta muodostui mielenkiintoinen kompleksi, jossa oli kaksi yläkertaa ja kaksi keittiötä ja yhdestä yläkerrasta toiseen siirtyminen vaati ensin yhteen ateljeehen laskeutumista, ja toisen ateljeen kautta toiseen yläkertaan kiipeämistä.

Yhtä mielenkiintoinen kuin taiteilijapariskunnan ateljeeratkaisu oli koko heidän elämänsäkin. Sekä Heikki että Helga tekivät elämäntyönsä taidemaalareina  ja erittäin pidettyinä opettajina Suomen Taideakatemiassa. He saivat aiheita maalauksiinsa luonnosta ja moninaisilta ulkomaan matkoiltaan.  Jokakesäinen usean viikon pituinen veneily Suomenlahden alueella tai Saimaalla toi monia merellisiä aiheita kummankin taiteilijan teoksiin.
Matkat Egyptiin, Sri Lankaan ja muihin eksoottisiin paikkoihin antoivat vaikutteita päätähuimaaviin väriskaaloihin. Kummankin taiteilijan töitä on esillä monissa taidemuseoissa ympäri Suomea.

Helsingin Saskia ry on taiteilijoiden vaimojen vuonna 1948 perustama yhdistys, jonka tarkoituksena on perustamiskirjansa mukaan tukea vaikeuksiin joutuneita kuvataiteilijoita ja heidän perheitään taloudellisesti ja henkisesti.

Saskioiden esikuvana on vuosina 1609-69 eläneen hollantilaisen taidemaalari Rembrandtin  puoliso ja muusa Saskia van Uylenburg. 
Saskia oli varakkaasta perheestä, ja hän tuki miestään tämän ammatin harjoittamisessa sekä taloudellisesti että henkisesti.

Helsingin Saskia ry:ssä on jäseniä tällä hetkellä noin 100, joista suurin osa on muita kuin taiteilijoiden puolisoita. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii
Maj-Lis Pitkänen. Yhdistyksen toiminta on hyvin aktiivista. Sen ohella, että yhdistys kerää eri tavoin varoja taiteilijoiden tukemiseksi, se järjestää jäsenilleen mm. teatteri-iltoja, galleriakierroksia ja muuta jäsenistöä yhdistävää toimintaa. Vapaaehtoistyöstä ja taiteesta kiinnostuneet ovat tervetulleita jäseniksi. Yhdistyksen verkkosivuilla www.saskia.fi on lisätietoa yhdistyksen toiminnasta ja siihen liittymisestä.

Taideteosten deponointi sairaaloihin ja muihin hoitolaitoksiin on tärkeä osa Saskioiden toimintaa. Deponointia hoitaa erityinen taidetoimikunta.
Tähän tarkoitukseen saatujen teosten kokonaismäärä on tällä hetkellä noin 360.

Helsingin Saskia ry:lle lahjoitetut teokset elävöittävät muun muassa Kaunialan sairaalan, Suursuon sairaalan, Mariankodin ja Pakilakodin tiloja.
Yhdistys tulee Helgan toivomuksen täyttämiseksi jatkamaan edelleen teosten deponointia. HUS-kuntayhtymälle lahjoitetut teokset on sijoitettu Helsingin Yliopistollisen Keskussairaalan tiloihin.

saskia_kuva