Saskian 75-vuotisjuhlamatka Osloon 5.- 7.10.2023

Saskioiden juhlavuoden matka suuntautui Osloon, jossa kävijöitä ilahdutti runsas museo- ja kulttuuritarjonta.  Kolmen päivän aikana ehdittiin etukäteen suunnitellun ohjelman mukaan vierailla monessa kohteessa museoista iltaohjelman Oopperaan.

Museoista ensimmäisenä kohteena oli Astrup Fearnleyn modernintaiteen museo, jossa mm. Jeff Koonsin ja Damien Hirstin teoksia.

Oslon Kansallismuseossa puolestaan koettiin norjalaista taidetta, arkkitehtuuria ja muotoilua.

Upeita taideaarteita esim. Picassolta, van Goghilta, Monelta, Cezannelta, Moorelta sekä luonnollisesti Edvard Munchilta, jonka tässä museossa sijaitsevaa Huutoa väitetään alkuperäiseksi versioksi.

Paluupäivän vierailukohteena oli uusi Munch-museo. Koska Edvard Munch teki monista maalauksistaan useita versioita, niin täällä kuten Kansallismuseossa oli nähtävillä mm. teokset Elämän tanssi ja Huuto.

Huuto, josta juuri tämä versio on se kuuluisa varastettu teos ja joka onnistuneesti saatiin kuitenkin takaisin, oli kävijöiden nähtävänä pimeässä huoneessa vain tiettyinä kellonaikoina. Tästä luonnollisesti aiheutui ajoittaista tungosta paikalla.

Toisen illan ohjelmana halukkaille järjestyi Norjan kansallisoopperan La Traviata-esitys.

Oopperatalon arkkitehtuuriiin on haettu vaikutteita norjalaisten veneenrakentajien perinnöstä mm. käyttämällä sisätiloissa runsaasti puuta.

Ps. Oslossa riittää myös pestäviä ikkunoita.

Osallistujat kiittävät matkatyöryhmää ikimuistoisen retken onnistumisesta. Tätä on mukava muistella -pitkään.

Valokuvista kiitokset: Soikkeli Tytti. Lehto-Kinnunen Heli, Kinnunen Juha, Mälkki Hannele

 

 

saskia_kuva