Valtakunnalliset Saskia-päivät ja Tampereen Saskioiden 70-vuotisjuhla Tampereella 4.- 5.5.2024

Helsingin Saskioilla oli ilo ja kunnia osallistua Valtakunnallisille Saskia-päiville sekä Tampereen Saskioiden 70 vuoden taipaleen juhlallisuuksiin. Kaksipäiväinen viikonloppuun sijoittunut runsas ohjelma oli taiteen ystävien juhlaa.

Lauantaina yhteinen kokoontuminen Galleria Saskiassa, jossa aamupalan yhteydessä Tampereen Saskia ry:n puheenjohtaja Elina Tawastin tervetulotoivotus sekä kuvataiteilija Iidu Tikkasen näyttelyesittely: ALL THAT JAZZ / JA SEN SELLAISTA (Galleria Saskia 26.4. – 15.5.2024).

Galleriasta seuraavaksi Tampereen taidemuseoon, jossa ensin taiteilija Tuula Lehtisen ihastuttava näyttely With Pleasure (päättynyt 5.5.2024), ja tämän jälkeen eläytyminen mediataiteilija Charles Sandisonin valoistallaatioon Rhizome.

Taidekierroksen seuraava kohde oli Finlaysonin tehdaskiinteistössä Tammerkosken maisemissa sijaitseva Galleria Himmelblau, jonka toimitusjohtaja Pertti Ketonen kertoi Finlaysonin historiasta sekä esitteli Paul Osipowin retrospektiivisen näyttelyn.

Galleriassa tutustumiset myös Jyrki Siukosen, Tuomas Korkalon ja Marko Vuokolan näyttelyihin ja maamme johtavaan taidegrafiikan vedotuspajaan Grafiikanpaja Himmelblauhin.

Kävelykierroksen päätteeksi Tampereen kaupungin vastaanotolle upealle Raatihuoneelle, jossa sekä Tampereen kaupungin että Tampereen Saskioiden tervehdyssanat juhlaväelle. Luonnollisena lisänä myös Raatihuoneen taideteosten esittely.

Yhteinen iltajuhla vietettiin perinteikkäässä ravintola Lanternassa, joka avautui tämän vuoden helmikuussa uudistettuna iltaravintolana. Juhlaillallisen yhteydessä jaettiin Saskia-stipendi monipuoliselle kuvataiteilija Ida Sofia Flemingille (synt.1990) ja kuultiin taiteilija Tuula Lehtisen juhlapuhe ja Kirsti Pohjosen historiikki.

Kolmen ruokalajin illallisen ohessa viihteellisestä ohjelmasta vastasivat Tampereen Ukuleleorkesteri sekä runoimprovisaatioryhmä Muuntaja. Juhlaillan juontajana toimi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi.

Saskia-päivien ohjelma jatkui sunnuntaina Museokeskus Vapriikissa, jossa pidettiin Saskia-yhdistysten valtakunnallinen kokous. Järjestävän yhdistyksen lisäksi paikalla olleiden vierailevien Saskioiden edustajat Helsingistä, Porista, Turusta ja Vaasasta pitivät omat puheenvuoronsa yhdistystensä toiminnasta ja painopisteistä.

Kokouksen yhteydessä kuultiin myös galleristi Veikko Halmetojan osuva ja ajatuksia herättävä esitelmä Taide ja talkoot – vapaaehtoistyö osana suomalaisen kuvataiteen kivijalkaa.

Ja kun Tampereella asti oltiin, niin ennen kotimatkaa virallisen ohjelman päätyttyä käytiin vielä omalla porukalla Sara Hildenin taidemuseossa ihastelemassa Vihreän puun punaiset linnut-näyttelyä, jossa säätiön upeita ulkomaisen kokoelman keskeisiä taiteilijoita ja teoksia 1900-luvun alkuvuosista tähän päivään.  Onnistunut päätös upealle viikonlopulle.

Helsingin Saskiat kiittävät lämpimästi Tampereen Saskia ry:n väkeä monipuolisesta ohjelmasta ja hyvistä järjestelyistä. Ihanaa yhdessä oloa taiteen parissa ja juhlatunnelmassa. 

Kiitos Tampere!

Kuvat: Heli Lehto-Kinnunen, Pirjo Kyllönen, Tytti Soikkeli, Galleria Saskia

Ps. Valokuvia enemmän yhdistyksen face-sivustolla.

<https://www.facebook.com/helsinginsaskia/>

Iidu Tikkanen Galleria Saskiassa
Himmelblaun tj. Pertti Ketonen
Grafiikanpaja Himmelblau
Raatihuoneella
Saskioiden puheenohtajat Helsingistä ja Tampereelta, vas. Heli Lehto-Kinnunen ja Elina Tawast
Stipendiaatti Ida Sofia Fleming ja Sirpa Joenniemi
Vas. Minna Joenniemi ja Kirsti Pohjonen
Juhlaväkeä
Ravintola Lanternan tunnelmia
Tuula Lehtinen
Kokousväkeä
saskia_kuva